12 maart 2025

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) heeft door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) een onderzoek laten uitvoeren onder professionele opdrachtgevers. Daarmee is aangetoond dat een ERM-keurmerk van groot belang is en zijn tevens misverstanden uit de wereld geholpen.
Ontzorgen en garanderen
Een van de bevindingen is dat provincies, gemeenten en corporaties bij aanbestedingstrajecten van restauraties aan monumenten een sterke voorkeur hebben voor bedrijven die in het bezit zijn van een ERM-keurmerk. Belangrijke argumenten daarbij zijn dat deze bedrijven de opdrachtgevers in hoge mate kunnen ontzorgen en de garantie kunnen bieden volgens de heersende kwaliteitsnormen te werken. Gelet op het veelal unieke karakter van monumenten wordt dat als grote meerwaarde beschouwd. Voorwaarde is wel dat er voldoende aanbod is van gecertificeerde bedrijven om verantwoorde keuzes te kunnen maken.
Het onderzoek heeft daarnaast aan kunnen tonen dat bedrijven die restauraties uitvoeren aan monumentale complexen en in het bezit zijn van een ERM-keurmerk, niet duurder zijn dan bedrijven zonder keurmerk. Daarmee is een hardnekkig misverstand, dat certificaten de prijs van restauratiewerkzaamheden zouden opdrijven, uit de wereld.
Kwaliteitsborging
Christian Braak, directeur Stichting ERM: “De meeste professionele opdrachtgevers geven aan dat bij de gunning niet alleen de prijs van de bieding bepalend is, maar dat zij ook de esthetische waarde, het plan voor de uitvoering, de planning en bovenal de kwaliteitsborging meewegen. Dat bedrijven in de praktijk aan deze wensen tegemoet komen, blijkt uit de grote tevredenheid van opdrachtgevers over de kwaliteit van het geleverde restauratiewerk. De gemiddelde waardering voor de uitgevoerde werkzaamheden bij aanbestedingstrajecten is een negen. Het ERM-keurmerk biedt opdrachtgevers een garantie dat het werk volgens de restauratieladder en de uitvoeringsrichtlijnen wordt uitgevoerd”.
Uitvoering van het onderzoek
Voor het EIB-onderzoek zijn 22 meervoudig aanbestede restauratiewerken van elf professionele opdrachtgevers onderzocht. Daarnaast werden twee bijeenkomsten gehouden om het onderzoek onder provincies, gemeenten en corporaties te bespreken. Drie vragen stonden centraal: liggen de biedingen van ERM-gecertificeerde bedrijven hoger dan niet-gecertificeerde bedrijven, wordt het werk aan de partij met de laagste bieding gegund en voldoet het werk van ERM-gecertificeerde bedrijven beter aan de geldende richtlijnen.
Christian Braak: “Het onderzoek bevestigt voor ons dat de monumentensector met het ERM-keurmerk een krachtige kwaliteitstoets in handen heeft. In 2010 kwam Stichting ERM in samenspraak met de sector met een eerste kwaliteitsrichtlijn; inmiddels zijn het er 30, die samen met bijna 300 gecertificeerde bedrijven voor kwaliteit in het roerende, onroerende en groene erfgoed zorgen. De komende tijd gaan we met opdrachtgevers in gesprek over de uitkomsten van dit onderzoek.”
Het gehele onderzoek is te downloaden op de website van de Stichting ERM.
Bron: www.erfgoedstem.nl